fredag 7 oktober 2011

Smörbrist i Sverige

Ingen kan väl ha undgått att märka av smörbristen på hyllorna i våra mataffärer? För inte köper ni väl margarin? Så vad beror det då på..
"Nya" mattrender är förmodligen en av anledningarna. Vi har ju äntligen börjat förstå att vi människor mår bättre och håller oss friskare av att äta naturlig mat från naturliga råvaror. Här hemma betyder det att vi lagar maten från grunden. Vi försöker, med vissa undantag, undgå hel och halvfabrikat, vi använder riktiga råvaror, absolut inte lätt, light, fettfri mm mm.. E-nr är en svår historia, men det vi framförallt behöver hålla oss ifrån är e621 och konstgjorda färgämnen. Det finns många fler farliga e-nr, men man får ta några i taget. Det tar lite tid att handla när man har börjat läsa på om vad allt i innehållsförteckningen faktiskt betyder.. Ibland känns det som att det enda man kan våga stoppa i sig är kött, ägg, smör och grädde... Och varför inte? Köttet i våran frys är väldigt närproducerat. Mjölken likaså. Ägg kan jag köpa från grannen om jag vill. Smöret däremot blir det lite svårare med.. Geflerortens har ju tyvärr inget eget smör, och milko är ju på väg bort. Så återstår då Arla eller det finska smöret.. Där är valet lätt. Arla är ju delvis svenskägt, så då är det väl bara att hålla tummarna för att det är svenkt smör i paketen.. de få paket som finns kvar på hyllorna.. ibland..
Men kan det vara så, att det "bara" beror på förbättrade matvanor hos svenska folket, eller finns det fler orsaker till den svenska smörbristen? Och hur ställer sig konsumenterna till importerat eller inte importerat? För mig är det självklart. Svensk mat är självklart. För om vi börjar tycka att det är helt ok att importera mer och mer mat, vart hamnar vi då? På vilket sätt är det helt ok att importera kött från Brasilien eller Irland, och samtidigt tycka att mjölkkorna är miljöbovar? Vi måste vakna upp nu, innan det är försent! Försvinner de svenska bönderna, hur kommer då vårat landskap att se ut? Det handlar om så mkt mer än vilken mat som är billigast på hyllan. Vi måste värna det svenska landskapet och våran djurhållning, som faktiskt är bland den bästa i världen. Vi måste förstå att det vi har inom landets gränser är värt väldigt mycket. Att vi borde kunna vara självförsörjande på många produkter. Och det är upp till var och en av oss. Och så länge det inte finns lagar och regler som hjälper oss med det här, är vi faktiskt tvungna att ta eget ansvar i vår egen vardag.. Varför inte välja svensk mat när vi handlar, och när det är möjligt, närproducerad...

Inga kommentarer: