måndag 17 oktober 2011

Kuriosa om smör

Smör har vi använt sedan urminnes tider. Smör har också alltid haft hög status. Under självhushållningens tid användes det som betalningsmedel och man prydde gärna matbordet med ett snidat träfat där man lagt smörkulor i en stilig pyramid.

  • Det stora fatet med gröt som sattes mitt på bordet i den rika bondens kök förseddes med en klick smör i mitten. Alla åt av samma fat och den som fortast åt sig fram till mitten av grötfatet var en lycklig person. Han hade hamnat uppe i smöret. I dag har smöret fortfarande en stark ställning. Kockar och matlagare med höga krav på smak och funktion väljer smör. Här kan du som vill förkovra dig lite extra i smöret.
  • Visste du att amerikanska nationalpålägget jordnötssmör inte innehåller smör? Det baseras på jordnötsolja och är alltså helt vegetariskt.
  • Finska pinnar, som har smör som en av huvudingredienserna och tillhör kategorin smörkakor, egentligen inte kommer från våra grannar i öst. Finska pinnar kommer från Skåne och är således en svensk uppfinning.
  • Varför landar smörgåsen alltid med den smörade sidan neråt? Det har i experiment visat sig att mackorna som puttas av från ett bord och landar på golvet under allra oftast gör det med den smörade sidan mot marken. Anledningen är att mackor och bord har ungefär samma storlek var man än befinner sig och just den kombinationen ger normalt en rotation hos mackan som grovt motsvarar ett halvt varv under tiden den faller.

(tagit från Svensk Mjölks hemsida)

Inga kommentarer: