tisdag 25 oktober 2011

Allt färre förskolebarn får mjölk till lunch varje dag. Enligt en undersökning från Mjölkfrämjandet har mjölkserveringen på landets förskolor minskat. Men det är stora skillnader i serveringsfrekvens mellan olika regioner i landet.

Vartannat år kartlägger Mjölkfrämjandet mjölkserveringen på landets samtliga förskolor. År 2008 serverade nära 9 av 10 (89 procent) svenska förskolor mjölk till lunch fem dagar i veckan. Motsvarande siffra år 2011 är endast knappt 8 av 10 förskolor (79 procent)*.

Den rekommenderade mängden mjölk per barn och förskoledag är 3.5 dl mjölk. Men endast 8 av 10 anställda på landets förskolor tror att barnen får i sig den rekommenderade mängden.

- Enligt den nya skollagen ska maten som serveras i skola och förskola vara näringsriktig. Med mjölk till lunch blir det lagkravet betydligt lättare att uppfylla. Mjölk innehåller 18 av de 22 näringsämnen vi behöver varje dag. Att allt fler förskolor väljer bort mjölk till förmån för vatten som inte innehåller någon närings alls är djupt oroande, säger Maja Nordström, livsmedelsagronom och verksamhetsansvarig för Mjölkfrämjandet, Svensk Mjölk.

Stor skillnad mellan olika delar av landet

Det är främst i de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö som man väljer bort mjölken till lunch. Endast 63 procent av förskolorna i de tre storstäderna serveras mjölk fem dagar per vecka. Utanför storstäderna är denna andel hela 90 procent.

Lånat från Svensk Mjölk

Inga kommentarer: